Jaka słodycz najbardziej kojarzy Wam się z latem i ciepłymi, słonecznymi dniami? Nam oczywiście… LODY!
Przepadają za nimi nie tylko dorośli, ale także dzieci – to świetny sposób na przemycenie owoców, a nawet warzyw (udało nam się nawet zrobić lody z dodatkiem buraka i wyszły przepyszne).
Niestety, składy sklepowych lodów nieraz pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego w naszej zamrażarce zawsze mamy zapas tych domowych, w naszych ulubionych smakach. I uroczych kształtach, bo lody przygotowujemy w foremkach We Might Be Tiny.
I o nich dzisiaj trochę więcej Wam opowiemy, a przy okazji podrzucimy kilka pomysłów i przepisów na smaczne, zdrowe, domowe lody.
Foremki testujemy już od jakiegoś czasu i nigdy nas nie zawiodły! Są wykonane z bezpiecznego silikonu spożywczego i najlepsze w nich jest to, że możecie w nich nie tylko zamrażać, ale również… piec! Babeczki, ciasteczka, muffinki. Można ich bezpiecznie używać w temp. od -40°C do 230°C. A później wystarczy wymyć je pod bieżącą wodą lub po prostu włożyć do zmywarki 🙂
Do wyboru macie 2 wersje foremek:
– do lodów na patyku – jedna foremka pozwala na zamrożenie 3 lodów na raz: w każdym zestawie znajdziecie silikonową foremkę z uroczymi buźkami kotka, króliczka i misia, pokrywkę ułatwiająca przechowywanie oraz 6 patyczków wielokrotnego użytku.
– do lodów bez patyczków – tutaj jedna foremka to aż 9 przekąsek przygotowanych na raz (ale mniejszych od poprzednich). W zestawie znajdziecie 1 formę z 9 przegródkami i 1 pokrywkę.
PRZEPISY NA PYSZNE, DOMOWE LODY
Kiedy już mamy w czym zrobić nasze przepyszne lody, to teraz przyszedł czas na przepisy – razem z We Might Be Tiny zapraszamy na lodową ucztę.
Mamy nadzieję, że wśród naszych inspiracji znajdziecie swoje ulubione smaki. Czekamy też na Wasze komentarze z pomysłami.
TRUSKAWKA Z BANANEM
Najprostsze połączenie, tylko 2 składniki i pyszna przekąska gotowa:
1 banan
szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek
Zmiksuj wszystkie składniki lub użyj blendera. Wlej masę do foremek i włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny.
JOGURTOWE TUTTI FRUTTI
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
Składniki na 6 lodów:
1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka ulubionych owoców, pokrojonych na małe kawałki
¼ szklanki muesli
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W misce wymieszaj jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę syropu klonowego. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. Wlej do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej cztery godziny.
TROPIKALNE PYSZNOŚCI
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
350 g (2 filiżanki) mango, pokrojonego na kawałki (1 duże mango)
300 g (2 szklanki) ananasa, pokrojonego na kawałki (ok. 1/3 średniego ananasa)
2 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki imbiru
1 łyżka syropu klonowego METODA
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Wlej do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
TRUSKAWKOWY SERNIK
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
Pyszne i pełne zdrowych składników. Do zrobienia 6 lodów w foremkach We Might Be Tiny potrzebujesz:
375 ml (1 ½ szklanki) mleka kokosowego w puszce
4 daktyle (70 g )
150 g (1 szklanka) truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Wlej do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
MIĘTOWO – CZEKOLADOWE
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
Na 6 lodów potrzebujesz:
375 ml (1 ½ szklanki) mleka kokosowego w puszce
1 duże awokado
95 ml (1/3 szklanki i 1 łyżka) syropu klonowego
6 kropli olejku eterycznego z mięty pieprzowej
25 g (1/4 filiżanki) startej ciemnej czekolady
W misce zmiksuj mleko kokosowe, awokado, syrop i olejek miętowy – do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada – w razie potrzeby dodaj więcej syropu / olejku miętowego. Dodaj startą czekoladę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Wlej do foremek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
OWOCOWE PYSZNOŚCI
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
Składniki wystarczą na zrobienie 3 lodów na patyku w TYCH foremkach lub 9-ciu w TYCH foremkach.
MANGO, POMARAŃCZOWY I CYTRYNA
250 g (1 ½ filiżanki) mango, pokrojonego na kawałki
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu klonowego
ARBUZ, TRUSKAWKA I CYTRYNA
150 g (1 szklanka) truskawek, przekrojonych na pół
75 g (1/2 szklanki) arbuza, pokrojonego na kawałki
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu klonowego
JAGODA, POMARAŃCZA I TRUSKAWKA
120 g (1 szklanka) jeżyn
80 g (1/2 szklanki) truskawek, przekrojonych na pół
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka syropu klonowego
Zmiksuj wszystkie składniki lub użyj blendera. Wlej masy do foremek i włóż do zamrażarki na minimum 2 godziny.
MALINA I JOGURT
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
1 szklanka jogurtu greckiego lub zwykłego
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
świeżych (lub mrożonych) malin (lub wybranych jagód)
Zmiksuj wszystkie składniki lub użyj blendera. Wlej masę do foremek i włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny.
KREMOWE, MROŹNE MANGO
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
1/2 szklanki wody
400 g obranych i pozbawionych nasion mango w puszce lub 2 świeże mango
250 ml gęstej śmietanki
Zmiksuj wszystkie składniki lub użyj blendera. Wlej masę do foremek i włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny.
CHOC BANANA
(źródło przepisu: www.wemightbetiny.com.au/blogs)
1 banan
3 łyżki jogurtu greckiego lub zwykłego
1 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
odrobina wody
Zmiksuj wszystkie składniki lub użyj blendera. Wlej masę do foremek i włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny.